Geplaatst op
Als je overweegt een eigen bedrijf te starten, kan het oprichten van een besloten vennootschap (bv) een slimme keuze zijn. Een bv biedt namelijk een aantal voordelen, zowel financieel als juridisch, die aantrekkelijk zijn voor ondernemers die hun risico’s willen beperken en hun onderneming serieus willen laten groeien. Een oprichtenbv.nl, waar is dat goed voor? Lees snel verder.
Rechtspersonen
Een belangrijk voordeel van een bv is de beperking van persoonlijke aansprakelijkheid. In een eenmanszaak of vof ben je als eigenaar persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden en verplichtingen van het bedrijf. Bij een bv ligt dit anders: de bv is een rechtspersoon, wat betekent dat het bedrijf op zichzelf aansprakelijk is voor eventuele schulden, niet jij persoonlijk. Dit biedt een belangrijke vorm van bescherming; je loopt als privépersoon minder risico. Als het bedrijf in de problemen komt, blijft je privévermogen doorgaans buiten schot.
Hogere winsten
Daarnaast kan een bv ook gunstig zijn op fiscaal vlak, vooral bij hogere winsten. In een bv wordt de winst belast met vennootschapsbelasting, die vaak lager uitvalt dan de inkomstenbelasting waar ondernemers in een eenmanszaak of vof mee te maken krijgen. Voor ondernemers die een aanzienlijk inkomen genereren, kan de overstap naar een bv fiscaal voordelig zijn. Hoewel je als directeur-grootaandeelhouder (DGA) wel een verplicht salaris moet ontvangen, kan dit met een slimme beloningsstructuur worden geoptimaliseerd om zo belastingvoordelen te benutten.
Professionele look
Een ander voordeel is de professionele uitstraling die een bv met zich meebrengt. Voor sommige opdrachtgevers of investeerders kan een bv betrouwbaarder en stabieler overkomen dan een eenmanszaak. Dit kan zeker van belang zijn als je grote klanten probeert aan te trekken of met investeerders wilt werken. Bovendien kan het hebben van aandelen de samenwerking met partners, investeerders of werknemers vergemakkelijken. Je kunt hen op termijn namelijk aandelen aanbieden als incentive, wat in een eenmanszaak of vof niet mogelijk is.
Aanvullende kosten
Toch brengt een bv ook extra verantwoordelijkheden met zich mee. Er zijn meer administratie- en publicatieverplichtingen; je bent verplicht om jaarstukken op te stellen en in te dienen bij de Kamer van Koophandel. Ook komen er aanvullende kosten bij kijken, zoals voor de oprichtingsakte die door een notaris moet worden opgesteld. Daarnaast is het belangrijk dat je als DGA een gebruikelijk loon uitkeert, wat niet altijd mogelijk is bij een lage of wisselende omzet. Het opzetten van een bv vraagt dus een zekere investering, zowel in tijd als geld.
Ondernemers
Al met al is het oprichten van een bv vaak een slimme keuze, vooral als je je bedrijf serieus wilt laten groeien en je privévermogen wilt beschermen. Voor startende ondernemers die verwachten snel te kunnen groeien of een duidelijke structuur willen opbouwen, biedt een bv de stabiliteit, professionaliteit en fiscale voordelen om die ambities waar te maken. Toch is het belangrijk om de voors en tegens goed af te wegen, en eventueel juridisch en fiscaal advies in te winnen om zeker te weten dat een bv bij jouw situatie past.